Wednesday, April 18, 2007

Journalistikk på Sri Lanka-vis

En tidligere straffedømt nordmann skal innlede ved en regjeringskonferanse i Sri Lanka, melder ABC-Nyheter. Mannen har tidligere hevdet på en eksil-lankesisk konferanse i Canada at Norge støtter LTTE-geriljaen med penger og våpentrening, og at over 200.000 norske pass er på avveie, mange av dem distribuert til LTTE og Al Qaida.

Mannen heter Falk Rovik, viser det seg, og er registrert med selskapet Rovik Senter i Oslo. Ifølge ABC-Nyheter er han tidligere straffedømt for svært grove forbrytelser i Norge. Og utgir seg i utlandet for å representere Amnesty International Norge.

Det er interessant å skrape litt i Sri Lankas forhold til Rovik. Det hele startet med en artikkel i avisen Daily News på Sri Lanka 20.mars, som refererte til et Roviks foredrag i Canada. Artikkelen er skrevet av journalisten Walter Jayawardhana. Tilforlatelig. Han er visst en flittg journalist, som også skriver for Sri Lanka News, nyhetsbyrået Sinhalaya News Agency, og nyhetsportalen LankaWeb. Og for avisen Asian Tribune som utgis av World Institute of Asian Studies, og presenterer seg selv som "the conscience of humanity", og "striving for Asian solidarity". En god mann.

Så rapporterer han også fra Los Angeles for bloggen Picture Politics, nyhetsbloggen LankaPage, og for bloggen ToTheCenter. Imponerende.

Mer interessant blir det når Walter Jayawardhana også skriver for hjemmesidene til det lankesiske forsvarsdepartementet. Så dette er altså likevel ingen journalist, men en ansatt i Sri Lankas eget sikkerhetsapparat. Stygg sak.

Bedre blir det ikke når den "uavhengige" avisen Asian Tribune bringer nyheten om at Rovik skal tale nettopp ved konferansen som arrangeres av Sri Lankas forsvarsdepartement. Denne nyheten publiserer avisen uten uten by-line. Hvem som har skrevet "nyheten"? Kanskje vår venn Walter, alias Walter som refererte fra Canada og gjorde Rovik til ekspert, alias Walter i Sri Lankas forsvarsdepartement, alias Walter i Asian Tribune. The conscience of humanity.

Eller the crusader of christianity? Vår venn Walter gir viktige bidrag til Christian Action Network, en nyhetsportal for en gruppe livredde amerikanerne som synes terrorisme og krig og fred og sånn er en veldig farlig ting, og at de snart kommer og tar oss. Like barn leker best.

Velbekomme.

No comments: